Expertise

Het ontwerp

Ontwerpen is een uitdagend proces waarbij esthetiek en functionaliteit worden gecombineerd tot een mooie, degelijke en goed werkende oplossing. Het uitgangspunt is daarbij essentieel: allereerst wil ik doorgronden wat er gevraagd wordt en wat passend is in de omgeving. Iets moois maken is niet moeilijk, een passende oplossing creëren die aan alle wensen voldoet des te meer. Daarom wordt een opdracht bij Mooi Ruim eerst grondig doorgesproken op locatie, waarbij meteen de ruimte wordt ingemeten om een 3D-visualisatie te kunnen maken. Daarna kan het ontwerpproces beginnen. Met de 3D-visualisatie en een oud schoolbord als hulpmiddelen worden ideeën uitgewerkt en getoetst, om te evolueren tot een definitieve vorm. De details zijn vaak bepalend voor het succes van een ontwerp, daarom wordt alles besproken en tot in de puntjes uitgewerkt. Als een klant bij oplevering zegt dat het lijkt alsof het altijd al zo heeft moeten zijn, is dat voor mij de bevestiging dat ik m’n werk goed heb gedaan.

Het materiaal

Mooi Ruim werkt met veel verschillende materialen, zoals massief (hard)hout, solid surface materialen (Hi-Macs, waarover hieronder meer), roestvrij staal, ijzer, aluminium, glas, plaatwerk, HPL en fineer. Hierdoor kan voor elke situatie het meest geschikte materiaal worden gekozen en kunnen de eigenschappen van elk materiaal optimaal worden benut. Een aantal materiaalsoorten wordt hieronder kort toegelicht.

 

Hi-Macs
Dit is een solid surface-materiaal met als belangrijkste eigenschappen dat je het thermisch (met warmte) kunt vormen en zonder zichtbare naad kunt verlijmen. De mogelijkheden om het toe te passen zijn daarmee eindeloos: van keukenbladen, kastdeuren en ladefronten tot was- en spoelbakken en verlichting. Vooral de mogelijkheid om onderdelen zoals handgrepen en verlichting naadloos in een ontwerp te integreren, spreekt tot de verbeelding.
Hi-Macs heeft een exclusieve, marmerachtige uitstraling en combineert heel goed met houtsoorten met een rustieke of warme uitstraling, zoals Europees eiken en Amerikaans noten, maar ook met roestvrij staal.

 

Massief hout

Van massief hout kun je prachtige meubels maken. Ik maak er graag gebruik van, soms om er complete meubels mee te maken, maar vaker nog voor delen van interieurs of meubels, als het ontwerp of de klant erom vraagt. Want massief hout leent zich uitstekend voor combinaties met andere materialen en voor het aanbrengen van accenten in een ontwerp. Ik werk met elke mogelijke in- en uitheemse houtsoort, zolang het maar duurzaam is geproduceerd en voorzien van het FSC-stempel.

 

Plaatwerk / fineer / HPL

De meest gebruikte plaatmaterialen zijn MDF, spaanplaat en multiplex. Deze kunnen allemaal voorzien worden van een dekkende zichtlaag. Dat kan een houtfineer zijn, maar ook een laag kunststof, ook wel HPL genoemd. Met HPL zijn de mogelijkheden praktisch onbegrensd. Het is verkrijgbaar in alle kleuren, reliëfs en structuren en je kunt er dus elke gewenste sfeer of uitstraling mee creëren.

 

Roestvrij staal (RVS)

RVS heeft, zeker in de geborstelde variant, een exclusieve uitstraling die zich goed leent voor strakke designs of interieurs met een licht industrieel karakter. Het combineert uitstekend met contrasterende materialen zoals hout of fineer, maar ook met kunststoffen zoals Hi-Macs.

Natuurlijk kan ik niet alles zelf, daarom maak ik voor al het staal- en RVS-werk gebruik van de expertise van Lasbedrijf Den Hartog uit Scherpenzeel. In de ontwerpfase nog als klankbord, in de uitvoerfase als betrouwbare leverancier van het gewenste product.

 

De techniek

De technische veelzijdigheid van Mooi Ruim is een product van mijn opleiding aan de HTS, m’n aansluitende Master of Science-studie en m’n eerste carrière als productontwerper. Dit traject heeft me veel gedetailleerde kennis opgeleverd. Daarnaast kan ik een beroep doen de ervaring en expertise van andere vakmensen uit de wereld van de meubelmakerij en interieurbouw, stuk voor stuk experts op hun eigen vakgebied. Dit geeft me veel armslag in het ontwerpproces. Ik schrik niet terug voor draaiende, schuivende of anderszins bewegende onderdelen van interieurs, of het gebruik van elektronische onderdelen, als dat resulteert in een mooiere en meer praktische interieuroplossing voor de klant.